Uitgelichte woning

Hofje van Loo 15, Krimpen aan den IJssel
€ 950.000 k.k.

Hofje van Loo 15,  Krimpen aan den IJssel
AV_Verdoold_2016_31

Woning aankopen in zeven stappen

Voor het aankopen van een woning nemen we zeven stappen. Hieronder leggen we uit wat dit stappenplan inhoudt en hoe wij je tijdens dit proces begeleiden.

Stap 1. Een geschikte woning vinden

Het kopen van een eigen huis is spannend en leuk, zwijmelen achter Funda en jouw droomhuis alvast inrichten met jouw meubels op de virtuele plattegronden. Maar met elke klik verschijnt er wel weer een andere fijne woning. Elke dag komen er nieuwe panden online. Het is moeilijk om uit zo’n groot aanbod de juiste keuze te maken. Tijdens deze zoektocht kun je best wel een gids gebruiken. Die gids is er, de aankoopmakelaar. Per slot van rekening gaat het misschien wel om de grootste aanschaf die je ooit in je leven zult doen.

Achter een dijk

De aankoopmakelaar denkt mee over de vraag wat voor huis bij jou past. Moet het een appartement in een stadscentrum zijn met alle voorzieningen dichtbij of woon je liever afgelegen in een huis achter een dijk? Welke buurten horen bij jou? De aankoopmakelaar zal je door zijn kennis en ervaring wijzen op huizen waar je zelf misschien nooit aan zou denken, maar die wel degelijk jouw nieuwe thuis kan zijn. Ook zal hij je adviseren een middag rond te wandelen in de buurten waar je interesse in hebt. Let daarbij op de voorzieningen die je in je dagelijkse leven nodig hebt: winkels op loopafstand, scholen, kinderdagverblijven, een gezondheidscentrum of juist misschien wel veel restaurantjes en leuke kroegjes. Gebruik ook social media voor je onderzoek. Kijk eens wat mensen tweeten (twitter) over hun buurt. Is het een actieve buurt met veel feestjes of is er juist veel overlast? Ook kun andere social media-gebruikers vragen welke straten zij leuk en fijn vinden. Want natuurlijk moet je huis fijn, warm en gezellig zijn. De buurt bepaalt in hoge mate je woongenot. De makelaar zal voor jou kritisch in de bestanden kijken welke huizen passen bij je woonwensen. Het grote voordeel van een aankoopmakelaar is dat hij altijd net iets eerder dan Funda het nieuwe aanbod kan inzien.

Stap 2. Bezichtigen

Het moest er maar eens van komen. Je gaat je eerste huis bezichtigen samen met de aankoopmakelaar. Een spannend moment. Het is altijd de vraag of de plaatjes in je hoofd overeenkomen. Gelukkig houdt een goede aankoopmakelaar je bij de les en zal hij grondig nagaan wat de eventuele gebreken aan een woning zijn en wat het verhelpen daarvan zal kosten.

Specialist

In voorkomende gevallen adviseren we je om een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren door een specialist. Want als koper ben je verplicht om alle zichtbare gebreken voor de koop in kaart te brengen. Doe je dat niet, dan zijn die later voor jouw eigen rekening. De verkopende partij is daarentegen verplicht de verborgen gebreken te vertellen. De aankoopmakelaar informeert verder naar een aantal praktische zaken zoals; hoeveel belangstelling er voor de woning is en hoe de bieding zal verlopen.

Stap 3. Extra onderzoek

Als je serieuze interesse hebt in een woning, zal de makelaar je adviseren aanvullend technisch onderzoek te doen. Zeker bij woningen ouder dan 15 jaar en bijzondere panden zoals monumenten is het raadzaam verder te kijken dan het blote oog. Een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke deskundige. Deze deskundigen hebben wij zelf in ons bestand, en we kunnen de aanvraag van de keuring voor je verzorgen. Het bouwkundig rapport zal alle mankementen aan een huis in kaart brengen en ook vermelden wat de herstelkosten zijn. Zijn alle kozijnen misschien rot of is het dak misschien bijna versleten? Dat zijn dingen die je vooraf moet weten. Want misschien is de liefde voor dat huis dan helemaal over of moet er flink wat van de vraagprijs af om de woning in optimale staat te krijgen.

Woongenot

Verder kan de makelaar ook andere zaken voor je nagaan die van invloed zijn op je je toekomstige woongenot. Is de Vereniging van Eigenaren financieel wel gezond van dat leuke appartement? Hoe zit het met het bestemmingsplan en zijn er nog andere bijzondere bepalingen van gemeente of provincie? Ook kunnen we voor je informeren wat de te verwachten stookkosten zullen zijn en dus je totale woonlasten.

Stap 4. Onderhandelen

Ben je gevallen voor een huis, dan zal je aankoopmakelaar een openingsbod adviseren dat gebaseerd is op alle kennis die er over de woning en omgeving is. Omdat een makelaar ook huizen taxeert hebben we veel ervaring in het bepalen van de juiste waarde van een huis. Tevens heeft Verdoold Makelaars toegang tot de gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en kunnen we zo zien voor welk bedrag soortgelijke huizen in de buurt zijn verkocht.

Als je samen met je makelaar een bod uitbrengt, kun je dat doen met ontbindende voorwaarden. Wij zetten deze voor je op papier en geven je het recht van de koop af te zien onder bepaalde voorwaarden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Je krijgt de financiering toch niet rond
  • Het bouwkundig rapport is negatief

Als je de eerste bent die biedt, wil dat niet zeggen dat anderen niet mogen bieden. Een bod dat je uitbrengt kun je herroepen of vervangen door een hoger of lager bod, zolang het maar niet door de verkoper is aanvaard.Stap 5. Ondertekenen overeenkomst

Hoera, de verkoper heeft je bod geaccepteerd. Volgende stap is het ondertekenen van de koopovereenkomst. Je aankoopmakelaar zal alles grondig voor je controleren. Klopt het aankoopbedrag? Staat de opleveringsdatum juist vermeld? Verder staan daarin genoteerd: de ontbindende voorwaarden en de lijst van spullen die de verkoper achterlaat in het huis. De zogenoemde roerende zaken. Klopt het allemaal, dan mogen beide partijen hun handtekening zetten en krijgen jullie allemaal een kopie. Juridisch gezien is er nu een koop ontstaan. Samen met een kopie van je legitimatie (paspoort of rijbewijs) stuurt de verkopende makelaar de getekende papieren naar de notaris, die de rest van de koop in orde maakt. Belangrijk om te weten is dat je, vanaf het moment dat je hebt getekend, wettelijk gezien nog drie dagen bedenktijd hebt. Je kunt in die periode alsnog zonder opgaaf van reden afzien van de koop.

Stap 6. Je woning financieren

De meeste mensen hebben al een redelijk zicht op hun bestedingsmogelijkheid voordat ze een bod uitbrengen. Maar pas na het tekenen van de koopovereenkomst kun je de financiën regelen. In bijna alle gevallen maken mensen hiervoor gebruik van een hypotheek al dan niet gecombineerd met de inbreng van eigen geld. Aan de hand van de koopsom, eventuele verbouw wensen, de kosten koper (inschrijven Kadaster, overdrachtsbelasting en de notariskosten) kan een erkend hypotheekadviseur je vertellen hoeveel het totaal gaat kosten. Bij Verdoold hebben wij een aparte hypotheekafdeling die dit voor je kan verzorgen.

Voordat een bank of hypotheekverstrekker je geld leent voor de aankoop van de woning verlangt deze nog een onafhankelijke taxatie. Je eigen makelaar mag deze taxatie niet uitvoeren, omdat hij niet onafhankelijk is. Hij kan je wel helpen bij het vinden van een geschikte taxateur.

Stap 7. Naar de notaris

Terwijl jij nog even bijkomt van een spannende periode, gaat de notaris aan de slag met alle papieren. Als er een datum is afgesproken voor de sleuteloverdracht en de notaris de opleveringsakte en de hypotheekakte klaar heeft, is het tijd voor een afspraak. Een paar dagen voor de overdracht krijg je kopieën van alle documenten zodat je deze kunt controleren. Ook zit hier de nota van afrekening bij. Je aankoopmakelaar zal je ook hierbij begeleiden. De dag dat je de sleutel krijgt, ziet er als volgt uit. Vlak voor de overdracht bekijk je nog een keer het hele huis om te controleren of het zich in de afgesproken staat bevindt. Ook nemen we de meterstanden worden op. Daarna ga je naar de notaris en teken je akte van levering en hypotheekakte. De notaris zorgt er vervolgens voor dat alle akten worden ingeschreven in de register van het Kadaster. Nu ben je officieel eigenaar van de woning. De sleutels zijn voor jou. Tijd voor een feestje. Maar ook na deze periode staan we nog klaar voor je als je vragen hebt.

Nog vragen over het aankopen in 7 stappen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van de het aankopen van een woning in 7 stappen? Neem contact met ons op of laat een bericht achter.

*
*
*

Onze diensten